Taiteellinen Portfolio vuodet 2009-2008

Esitys - Oletko sinä?

Vuosina 2008-2009 Pimeässä tilassa, toteuttamaani Trionysos –tutkimushankkeeseen kuului kaksi esitystä:  Kuka siinä (2008) ja Oletko sinä? (2009). Tämä esitys työstettiin devising-menetelmin Charles Baudelairen runojen pohjalta. Musiikin sävelsi Lauri Maijala ja näyttelijöinä olivat: Antti Haikkala, Heidi Mäkinen, Nunu Ahtiainen ja Sini Salo. Livemusiikista vastasivat Johanna Repo ja Mari Martikainen. 

Yleisön tunnelmia voi lukea  alla olevasta palautteesta:

Harvoin jo pelkkä esitystilaan saapuminen synnyttää, niin voimakkaan reaktion kuin Oletko si...? -esityksen kohdalla. Yleisö ohjataan naruja seuraamalla säkki pimeään saliin ja tuoleille istumaan. Käveleminen narusta kiinni pitäen synnyttää mielleyhtymän antiikin Minotaurus -tarusta. Esitys tempasi välittömästi mukaansa. Sen lähestymistavat pimeän tilan käyttöön sykähdyttivät. Katsojana istuin läpi esityksen äärimmäisen reagoivassa etukenossa ja hämmästyin kerta toisensa jälkeen voimakkaita kuvia, joita pimeydessä näin - nimenomaan näkemättä niitä. Huomasin vasta esityksen päätyttyä ja valojen syttyessä, kuinka voimakkaasti vaikuttunut olin erilaisista väkivallan, kaihon ja kauneuden kokemuksista. Äkillinen valoon palaaminen tuntui asettavan omat kokemukseni ja itseni kovin paljaaksi. Pimeässä, keskellä toimintaa, olin voinut ilman näkyväksi joutumisen kokemusta laittaa itseni likoon. Kokemus oli kokonaisvaltaisempi kuin suurin osa katsomis kokemuksistani. Palaute teatteriohjaaja Linda Walgren:ilta.

       

Esitys - Kuka siinä? 2008

Kuka siinä? oli ensimmäinen osa toteuttamaani Trionysos –tutkimushanketta yhdessä Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksen ja Zodiak Uuden tanssin keskuksen kanssa. Hanke käsitteli pimeässä tilassa työskentelyä esittävissä taiteissa. 
Alla lainaus esityksen tiedotteesta:
Kuka siinä? on suomalaista runoutta ja taiteilija kuvaa käsittelevä pimeässä tilassa toteutettu esitys. Se on kokonaisvaltainen kokemus tuoksuin, äänin ja maku nautinnoin höystettynä. Mukana myös live-musiikkia. Ainutlaatuinen ja nyt ensi kertaa suomalaisvoimin toteutettu elämys on ehdottomasti teatterin eliittiä.

Työryhmä: Katri Häti, Heidi Mäkinen, Maaret Virtanen, Janne Hannula, Johanna Repo, Mari Martikainen ja Lauri Maijala. 


Näytelmä - Noita palaa elämään (Mika Waltari), 2008

Mika Waltarin näytelmä sai uuden tulkinnan ohjauksessani, syksyllä 2008. Tarinaa maustoi teosta varten Ismo Helenin ja allekirjoittaneen säveltämät kappaleet ja UV-valo tehosteet. Noita palaa elämään –esitystä nähtiin Espoossa Kannusalin näyttämöllä ja Berliinissä Blind und sehende teatteri festivaalilla. 

Työryhmä: Jari Gusev, Kimmo Hokkanen, Mikko Nummi, Ismo Helen ja Kalle Kivinen.

Tulenvaimot - Tanssi produktio, 2008

Tulenvaimoit tanssi produktiossa työryhmämme koostui kahdesta sokeasta tanssijasta sekä näkevästä koreografista ja tanssijasta. Kehitimme projektin aikana liikekielen verbaalista ilmaisua, sanoitimme niitä asioita jotka ovat tärkeitä ohjattaessa näkövammaisia tanssin viitekehyksessä. 
Laadimme projektin aikana manuaalin tanssin kuvailuun ja liikekielen verbalisoimiseen. 

Esitimme Tulenvaimot tanssiesitystä Helsingissä Bio Rexin aulatilassa sekä Nykytaiteenmuseo Kiasmassa sekä festivaalilla Tšekeissä. 

Työryhmä: Sointu Hietala, Johanna Nonna Mattila, Marja Pulkkinen sekä Maarit Hedman. 


Kommentit